torstai 20. marraskuuta 2008

Kolmen kärki

Sain haasteen meemiin:

Kymmenen vuotta sitten 1998

1. Elin yhtä tähänastisen elämäni raskaimmista ajoista, joskin ihanasti elämäntäyteisiä ne myös olivat, ainakin näin jälkeen päin ajateltuna :) Esikoisemme oli kaksivuotias, ja silloinen kuopuksemme vauva. Arki kahden pienen kanssa yllätti minut ja mieheni, ja kun yötkin menivät niin ja näin, heiluimme jaksamisen äärirajoilla.

2. Mieheni oli juuri valmistunut palomieheksi, ja muutimme takaisin "kotikonnuillemme". Onnistuimme vuokraamaan mahdollisimman katastrofaalisen kodin: liian kalliin, liian ison, liian tyhjän ja liian pelottavan. Näin jälkikäteen ymmärrän että kärsin silloin jonkinlaisesta synnytyksenjälkeisestä masennuksesta, eli kaikki syy kammottavaan olooni ei ollutkaan talossa.

3. Olimme haaveilleet "pienestä punaisesta saaristoasumuksesta" jo ennen mieheni opiskelua, ja nyt haave nousi uudestaan esille. Pläräsimme kirjaston saaristokirjat, pengoimme läpi työvoimatoimiston tarjonnan, ja lopulta työ ja asuminen yhdistyivät Kustavissa. Kesän lopetellessa muutimme siis ensimmäisen kerran saaristoon, snif...
Tästä vuotemme kääntyi ihanasti ylämäkeen, nyt meillä oli sopivan kokoinen ja hintainen koti (ei kuitenkaan punaista tupaa, vaan sininen rivitalonpätkä Kustavin kirkonkylällä :). Pienessä saaristolaiskylässä elämä oli niin rauhaisaa, että levoton vauvammekin rauhoittui muutamassa päivässä melkein kuin toiseksi ihmiseksi (todennäköisesti tämä johtui enemmän minun uudesta tyynestä mielialasta) Vuosi Kustavissa oli ihana, mutta jäi lopulta vain vuodeksi, koska kolmannen lapsemme ilmoitellessa tulostaan alkoi tuntua että pitäisi sittenkin päästä lähemmäksi niitä verkostoja...

Viisi vuotta sitten 2003

1. Onko tästä vain viisi vuotta? Tammikuussa myimme idyllisen talomme pikkukaupungissa (tämä ei ollut liian kallis/suuri/pelottava, vaan varsin sopiva ), helmikuussa pakkasimme tavaramme ja perheemme yhteysaluksen kyytiin ja seilasimme Utöhön!

2. Esikoisemme oli ekaluokkalainen, neljäs lapsemme yksivuotias. Esikoinen pääsi Utön pieneen kouluun toiseksi oppilaaksi, eli koulun oppilasmäärä tuplaantui meidän muuttaessamme saarelle. Koulunkäynti pikkukoulussa lähti heti ihanasti käyntiin, opettajakin oli "maailman kiltein" lainatessaan ekana koulupäivänä lukutoukallemme Lotta-kirjan.

3. Ennen muuttoamme Korppoon kunta oli tehnyt päätöksen lopettaa Utön koulu seuraavana kesänä. Seuraavana syksynä Utön koulun oppilasennuste näytti kuitenkin huikeat neljä oppilasta (kaksi tokaluokkalaista ja kaksi eskarilaista), ja keväällä taisteltiin koulun kohtalosta. Kesällä saimme huokaista helpotuksesta, kun kunnanvaltuusto päätti (muistaakseni melko tiukassa äänestyksessä) että Utön koulu saa jatkaa. (Selityksen sana nykyisenä jättikoulujen aikana: Utö on niin kaukana merellä, että päivittäinen koulukuljetus mihinkään muuhun kouluun ei onnistu, kunnan olisi joko pitänyt järjestää jonkinlainen asuntola, tai jatkaa Utön omaa koulua. Onneksi kunta teki järkiratkaisun; sitäpaitsi viimeisenä Utön vuotenamme koulussa oli peräti yhdeksän oppilasta :)

Kolme vuotta sitten 2005

1. Tammikuussa jouduimme jälleen pakkaamaan; kuopuksemme laskettu aika lähestyi, eikä Utöstä kurvannut synnytyssairaalan pihaan vartissa tai edes tunnissa; lähinpään sairaalaan oli minimissään kuuden tunnin matka, ja yhteysalus kulki huikeat viisi kertaa viikossa. "Muutimme" siis appivanhempien kotiin parisen viikkoa ennen laskettua aikaa. Olin jo viidettä kertaa "loppuraskaana" ja tiesin valitettavan hyvin että hormonit, kroppa, mieli, ihan kaikki sanoo minulle tähän aikaan että kotona, kotona, kotona... Ei niin ettei voisi käydä vaikkapa kahvilla, mutta että suorastaan muuttaa toisten kotiin :/ Oi miten paljon sympatiaa olen tuon reissun jälkeen tuntenut Mariaa kohtaan, jonka täytyi viimeisillään raskaana lähteä varsinaiselle tourneelle.

2. Tammikuun lopussa syntyi viides lapsemme Rauha! Kotimatkassamme tiivistyivät ulkosaariston hyvät ja huonot puolet. Mies haki minut ja vauvan sairaalasta iltasella, ja menimme yöksi anoppilaan (missä tunnelma oli kuumeinen, kun isot sisarukset odottelivat uutta pikkusiskoaan :). Siellä pakkasimme kimpsut ja kampsut takaisin kasseihin, ja aamulla neljän jälkeen lähdimme ajamaan kohti Nauvoa ja yhteysalusta; minkäs teet kun laiva lähti ennen yhdeksää, seuraava vasta kahden päivän päästä, ja parin-kolmen viikon jälkeen oli kyllä jo kiirus kotiin.
Niin ne hyvät puolet? Unohtumattoman lämmin vastaanotto, minkä saimme sekä heti yhteysaluksessa että kotisaarellamme. Havaitsin myös merkillisen ilmiön: Ensimmäinen vauva: n. 10 onnittelukorttia, toinen vauva: neljä korttia, kolmas vauva: kaksi korttia, neljäs vauva: nolla korttia... viides eli ulkosaaristovauva: noin kaksikymmentä korttia ja monta pakettia :D

3. Ensimmäinen kotimme Utössä oli 61,5 neliömetrin kolmio (onneksi jokainen neliö oli tehoneliö :) ja keväällä seinät alkoivat todella kaatua päälle, kun porukkaan kuului kaksi aikuista, viisi lasta (joista yksi kohtalaisen suuritarpeinen vauva) ja välillä bonuksena naapurin lapsukaisiakin. Kesällä tilanne tiivistyi kahteen vaihtoehtoon: meidän on saatava isompi koti, tai sitten lähdettävä Utöstä kokonaan :( Onneksi juuri ennen koulun alkua pääsimme muuttamaan paritaloon, jonka asunnot mieheni yhdisti puhkaisemalla "olohuoneiden" väliin reiän ja asentamalla tähän sievän oven :)

Vuosi sitten 2007

1. Pakkasimme tavaramme traktoriin, traktorista nosturilla yhteysaluksen kyytiin, satamassa kuorma-autoon, ja matka kohti Savon sydäntä alkoi. Neljän ja puolen vuoden jälkeen ulkosaaristoelämämme siis päättyi :( Tähän oli monta syytä, joista suurin se, että lopulta minä en enää jaksanut äitinä niin eristyneessä maailmassa. Lisäksi väsyimme joidenkin käytännön asioiden vaikeuteen (esim. lääkäri- ja hammaslääkärimatkat veivät aina vähintään 16 tuntia, ja näitä reissuja kuitenkin isossa perheessä kertyy, vaikka olemmekin saaneet melko terveinä olla). Vielä yksi järkisyy oli esikoisemme yläasteen lähestyminen, sitähän Utössä ei olisi ollut tarjolla.

2. Sopeutuminen saaresta kaupunkiin oli yllättävän rankkaa. Olin itse vielä pahentanut tilannetta viettämällä viimeisen kevään Utössä edes käymättä mantereen puolella, ja sitten kun kesäkuussa saavuimme suureen maailmaan, täällä odotti autoja, ihmisiä jotka eivät tervehdi, rivitalonaapureita, busseja, marketteja ja hui, METSIÄ :D

3. Lasten yhdeksänoppilainen koulu vaihtui lähes 500 oppilaan laitokseksi (sis. luokat 1-9, onneksi)

Tähän asti tänä vuonna 2008

1. Kuopuksemme täytti kolme vuotta, ja kotihoidontuksi loppui. Koin sen samalla viestinä siitä, että nyt hänet olisi viimeistään kiikutettava hoitoon ja minun mentävä tuottavaan työhön. Haluan kuitenkin edelleen olla kotona, ihan jo koululaisten (neljä kpl) iltapäivien vuoksi.

2. Sopeutuminen mantereen kuvioihin jatkuu yhä, mutta pahin taitaa olla jo takana :)

3. Aloitin autokoulun!


Eilen

1. Väsypäivä; onneksi sain nukkua päiväunet esikoisen sängyssä.

2. Ekaluokkalaisemme on aloittanut tänä syksynä harrastuksen, hän laulaa seurakunnan lapsikuorossa ja tänään oli edessä ensimmäinen esiintyminen iltapäivän perhekirkossa. Taisi jänskättää koko perhettä & pientä itseään eniten, mutta tosi hienosti esiintyminen meni.

3. Juu, niin se on... Esikoisen 11-vuotiskriisi on takanapäin, ja nyt tulee sitten kakkonen perässä, aivan erilaisella tyylillä vain.

Tänään

1. Kävin neuvolalääkärissä (kaikki kunnossa) ja sain samalla reseptin yön aikana ilmestyneeseen silmätulehdukseen.

2. Maanantaiseen tapaan ala kohta kaivaa pyykkihuonetta (ihanaa, meillä on sellainen!) näkyviin. Pyykkäys on oikeasti lempikodinhommani; olen liimannut lasten tarrakuvat pesukoneeseemme, ne muistuttavat hauskasti rakkaista joiden vaatteita pesee.

3. Iltapäivällä pääsen liukastelemaan harjoitusradalle, eli rautaisannos autokoulua.

Huomenna

1. Sokerirasituskoe.

2. Jälleen ajotunti, ja ensi viikolla olisi edessä inssi, iik!

3. Kotiäiteilyä, pyykkiä, ruokaa, koulukuulumisten tutkailua, välipalaa, ehkäpä maailmanparannusta puhelimen välityksellä...

Ensi vuonna 2009

1. Uusi perheenjäsen saapunee helmikuussa!!!

2. Haaveilemme talosta, toisikohan ensi vuosi sen tullessaan...

3. Kohta lapset ovat 4, 7, 9, 11 ja 13 vee.

3 kommenttia:

Sennie kirjoitti...

On teitä elämä heitellyt ees taas. Mutta jos käyt Riikkan blogissa (taisi jättää kommentin mun blogiin just ennen sua), siellä on hyvä Tommy Hellstenin sanonta: "Elämässä kuuluu ryvettyä"..
Ihana oli löytää sun blogi! Saako linkittää mun blogini listalle?

mannasaria kirjoitti...

Moi Sennie, ihanaa kun löysit tänne!

Juu-u, oli aika jännä olo tuota meemiä (kiitos kun haastoit lukijasi ;) täytellessä, kun joka välissä me pakataan ja puretaan muuttolaatikoita...

Tervetuloa, ja tottakai saa linkittää :)
Sannamaria

Anonyymi kirjoitti...

[p]Help to make method inside your bath cupboard for the brand new shower pal, the actual chunky beads ClariSonic Skincare Clean . For [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url] those who are exactly who desire to get a multi-speed washing process, this Clarisonic Aria Washing clarisonic mia sale Process may very well be available for you . Moderate clean is very important! Cleaning products to weak acid is preferred, water temperature and the temperature in cold water or the same is the best, overheating will wash away grease, Clarisonic Mia had long been down capillaries, [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] face red . With the consumers' recommendations, feedbacks, and comments a certain particular [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] person will also know if the money he/she will devote is definitely really worth the high quality of the product . Clarisonic Opal Infusion - A successful together with Sooner Solution meant for Total eye Wrinkle t

Expenses a much more valuable together with sooner solution meant for developing wrinkle treatment, puffiness together with alright ranges, notably surrounding the total eye space? Old fashioned job application tactics when making use of anti-wrinkle remedies together with [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] creams and gels supply outcome the fact that require for a longer period compared with it's advisable . Now there are rental companies that supply their products suited to the occasion . Related Articles - Clarisonic, Rodin [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] Olio Lusso,

Email this Article to a Friend!

Receive Articles like this one direct to your email box!Subscribe for free today! . You should dampen your face before using the brush however the cleanser should be applied to the brush and not the face.[/p]