perjantai 12. joulukuuta 2008

Päivän kysymys 5.

Suunnittelin vastaavani tähän astianpesukoneen huristessa leppoisasti taustalla... Kodikas tunnelma koki pienen kolauksen kun huomasin tunkeneeni likaiset aterimet koneeseen puhtaiden astioiden sekaan, kääk :D Mutta Päivän kysymykseen:

Au pair -tyttönen kirjoitti...
Hei! Onko jotain patenttiratkasua sille jos joku tommonen 5-10 vee lapsi on tehny jotain väärin, eikä asiasta voi keskustella kunnolla koska se vaan nauraa koko asialle vaikka mää yrittäisin korottaa ääntä ja sanua ettei noin saa tehä. Varmaan jos tukistais nii hymy hyytyis mutta onko joku aikusempi ja sallittuki keino? Yleensäkki musta on alkanu tuntua ettei tommonen 5-vuotias vielä osaa moraalisella tasolla katua mitään. Millasia kokemuksia sulla on?


Liikun hieman tuntemattomilla vesillä vastatessani sinulle, koska oma kokemukseni perustuu äiti-lapsi-suhteeseen. Suosittelisinkin sinulle Jo Frostin kirjaa "Lapsityrannit, kehity kasvattajana", koska tällä "supernannyllä" on pitkä ja laaja kokemus juuri ei-omien lasten hoitamisesta. Nähtyäni hänet muutaman kerran tositoimissa Lapsityrannit ohjelmassa ( kun meillä vielä oli televisio ) huomasin että hän yhdistää ihanalla tavalla jämäkkyyden ja lempeyden sekä hauskanpidon.

Viisivuotiaita on tietenkin erilaisia; itselläni on ollut sekä myötäelämisen jättiläisiä jotka katuvat syvästi jo tuossa iässä, ja sitten niitä jotka eivät kerta kaikkiaan kykene ymmärtämään että ovat tehneet jotain väärää, saati sitä että heidän toimintansa voisi oikeasti satuttaa toisia (vaikka tölvitty karjuisi vieressä kuin syötävä).

Vaikka lapsella ei vielä olisikaan valmiuksia katumiseen, hän voi ainakin oppia miten tilanteessa jossa on tehty jotain väärää käyttäydytään.

Olen ensin pyrkinyt keskustelemaan asiasta aivan asiallisesti, selittänyt lapselle että tuo oli väärin, niin ei saa enää tehdä, ja että nyt pyydestään anteeksi.

Jos vastassa on pikku naureskelija, käyttäisin äänen korottamisen sijaan mieluummin "auktoriteetin ääntä", eli yrittäisin vangita lapsen huomion laskeutumalla samalle tasolle hänen kanssaan, katsomalla suoraan silmiin ja puhumalla tiukalla äänensävyllä.

Mielestäni jos lapsi keskustelun tai sinun yksinpuhelusi päätteeksi pyytää anteeksi, anteeksi myös annetaan; silloin on kaikki hyvin, asia voidaan unohtaa ja siirtyä muihin puuhiin.

Jos lapsi sen sijaan jatkaa venkoilua, kieltäytyy pyytämästä anteeksi tai on kuin ei kuulisikaan olen käyttänyt arestimenetelmää, josta voi lukea lisää vaikka juuri Jo Frostin kirjasta. Lyhyesti: lapsi viedään muutamaksi minuutiksi johonkin tylsään paikkaan, ja kerrotaan että pois pääsee sitten kun osaa käyttäytyä. ( Itse olen käyttänyt arestipaikkana lapsen omaa sänkyä, mutta jos nukkumisongelmia esiintyy, silloin pitää luonnollisesti valita jokin muu paikka ettei nukkumaanmenoon yhdisty negatiivisia asioita) Olen kävellyt pois huoneesta, sulkenut oven perässäni, ja jäänyt kuuntelemaan oven taakse. Muutaman minuutin kuluttua kurkannut sisään ja kysynyt joko olet valmis pyytämään anteeksi.

Kun lapsi on pyytänyt anteeksi (= katunut tekoaan) häntä kehutaan että nyt hän teki oikein kun ( esim. ) pyysi noin reippaasti anteeksi siskoltaan, ja sitten lapsi voi jatkaa leikkejään tai voidaan ryhtyä yhdessä puuhaamaan jotain mukavaa :)

1 kommentti:

Anonyymi kirjoitti...

[p]This can assist support the actual Pandora necklaces or even Pandora drops that'll be additional your own band so it's not really as well restricted close to your own arm . Each jewel can be mix and matched with almost all other items in the collection . It is not hard to see that jewelry makers have a wide range of selection about this kind of beads . If you get hold of [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany heart pendant necklace
[/url] charm necklace about ones neck of the guitar, it truly is well-advised so you might utilize simply just all around about three bracelets . Reveal your own stylish [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany outlet[/url] design through very easily making gorgeous pandora jewelry . It's very good lighting effects from different angles, thickness and color of light refraction, can show a three-dimensional visual effects; giving a quiet, peaceful inner feelings; appreciate glass "breathe" from revealing the natural beauty . As they are designed in different styles, you can easily find one or several for different occasions . Tend to be also known for their [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany jewellery uk[/url] fragile knots and symbols which convey oneness and tranquility . Pandora jewelryis a worldwide brand [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany heart pendant[/url] of jewelry which is found in Denmark.[/p][p]It's her choice . In conclusion, millions boutique for Pandora Charms Jewelry daily . Elisa ilana jewelry bracelet - check [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]tiffany bracelet uk
[/url] this search query . Therefore, all the handmade Pandora [url=http://www.cheapsilvertiffanyuk.co.uk]Tiffany Bracelet[/url] style bracelets are one of a kind . Pandora Ireland is the brand which has always considered and maintained the fine art [url=http://www.saletiffanysetsonline.co.uk]tiffany sale online[/url] of designing jewelry . Your analysis employs Lakoff & Johnson隆炉s (the year 2003 [1980]) structural part associated with intellectual metaphor theory as experts agree it is placed by plenty of college students considering . The actual beads may then maneuver openly as well as turn somewhat together with your wrist隆炉s motion . we spent another 3 months,.[/p]