lauantai 3. tammikuuta 2009

Päivän kysymys 7.

Miten saada vauva (pari päivää vajaa 2kk) nukahtamaan omaan sänkyyn? Tähän mennessä on nukahtanut rinnalle sänkyymme. Useimmiten herää kun hänet siirtää imetyksen jälkeen sänkyynsä. Olen myös kokeillut niin, että kun on syönyt niin laitan hänet omaan sänkyyn, jota usein seuraa itku johon tarjoan tuttia ja se syljetään samointein pois. Vauvamme ei siis ole tutti-tyttöjä. Joskus sinnikkäästi laitan tutin takasin ja joskus se jopa kelpaakin, mutta tällä tavalla nukahtaminen saattaa viedä tunninkin. Jatkanko tämän yrittämistä? Tyttö on ensimmäinen sekä minulle että miehelleni. Itse olen 21v, joten aika kokematon vaikka lapsenhoitajana ollut miljoona kertaa.

Kiitos kysymyksestäsi! Minäkin olin 21-vuotias saadessani esikoiseni :)
Varoituksen sana kokemuksen rintaäänellä: jonain päivänä kun vain räpsäytät silmiäsi, vauvasi onkin yhtäkkiä 13-vuotias :D

Mutta asiaan: Vauvanne on vielä aivan pikkuruinen piiperoinen :) Minun kokemukseni mukaan ( joka on rajallinen, meidänkään vauvat eivät esim. ole juurikaan perustaneet tutista...) häntä ei vielä saa nukahtamaan omaan sänkyynsä, enkä usko että noin pienen tarvitseekaan oppia sitä.

On tietenkin ikävää, jos vauva herää siirrettäessä. Meidän lapsista kaksi nuorinta ovat nukkuneet perhepetissä, ja kaikki nukahtaneet juuri kuten teidänkin, eli rinnalle sänkyyn. Perhepeti onkin todella näppärä juuri tuosta syystä että nukkuvaa vauvaa ei tarvitse siirrellä/herättää.
Kolme vanhintamme nukkuivat omassa pinnasängyssään, joka oli aivan meidän sänkymme vieressä laita alas laskettuna, eli ns. sivuvaununa. Silloin siis siirtelimme nukkuvia vauvoja, ja vinkkinä olisikin että:

  • antaa vauvan vajota riittävän syvään uneen ennen omaan sänkyyn siirtämistä ( eli nukkua ensin 15-20 min)
  • Jos vauva on kapaloitu (linkissä ohje, esitteen sivulla 23) tai kääräisty peittoon, hän ei herää olleenkaan niin helposti siirtämisessä kuin jos hänet nostaisi ilman peittoa viileämpään sänkyyn. Itse olen käyttänyt kapalona ohuehkoa puuvillahuopaa, ja olen käärinyt kapalon hieman löyhempään kuin tuossa ohjeessa.

Uskon että pienen vauvan itsekseen nukahtaminen tosiaan vaatisi sen, että hän olisi tutti-tyttö tai -poika (hauska ilmaisu sinulla :) Olen itse nukuttanut kaikki vauvani aivan huoletta rinnalle, ja aikanaan he ovat oppineet suht kivuttomasti nukahtamaan itsekseen omaan sänkyyn/alkuun sinne perhepetiin. Toki rinta ja uni helposti yhdistyvät vauvan mielessä niin että yöunet eivät välttämättä muutu yhtenäisiksi itsestään - ainakaan meillä ei ole näin käynyt, mutta tarvittaessa linkki suht lempeään unikoulusysteemiini löytyy tästä ( eli Päivän kysymys 1.)

ps. Jos lapset eivät enää valvotakaan pitää tietenkin valvoa itsekseen ;) eli mikäli unipulani näkyy sekavuutena tms. kysy ihmeessä selvennyksiä/lisäkysymyksiä :)

Ei kommentteja: