torstai 24. syyskuuta 2009

KOTITÖITÄ, ONKO NÖITÄ?

eli Viikon kysymys nro 16:

Täällä yksi haluaisi siis tietää, miten teit kotityöt, kun yksikään lapsi ei vielä ollut auttamisikäinen, vaan hoidettavanasi oli vaikkapa 0, 2 ja 4 vuotiaat?Että miten sait ne uskomaan, että imuri ei ole vaarallinen, lattianpesuämpärissä ei todellakaan tarvii uida, ja suihkun lattiakaivosta ei tarvii ottaa näytteitä sillä aikaa, kun äiti tyhjentää pyykkitelinettä? Ja kun äidin selkäpuoli näkyy, kukkia ei tarvii syödä eikä telkkarin virtanappulaa renkata telkkariin sisään/siihen asti, kunnes sininen savu pakenee laitteesta? (Joo, virtajohto on meillä irti välillä nykyään, kun telkkarista tulee palaneen käryä riittävän nappi-matsin jälkeen..)

Kaikenlaiset käytännön vinkit otetaan innostuneena vastaan!


Kiitokset kysymyksestä :) Hmmm... Huiskuttaa! Muistelee...


Otin lapset mukaan töihin, ja vaikka ajatus tuntuu _nyt_ hiukkasen hassulta, niin parhaiten tuo pienten kanssa yhdessä tekeminen onnistuikin juuri silloin kun minulla oli vain yksi tai kaksi pientä lasta. Luultavasti motivaatiokysymys; käytännössä apua tulee pyytäneeksi ensin 11-vuotiaalta ja sitten vasta 2-vuotiaalta :D


Tiskikonetta ei tuolloin vielä oltu keksitty (hee, siis meillä :) ja tiskasimme näin: Laitoin lapsen istumaan tiskipöydälle altaan viereen, annoin harjan käteen, toisen omaani ja sitten tiskasimme yhdessä. Kun pieni vähän kasvoi hän sai seistä jakkaran päällä vieressäni. Aina välillä muistin kiitellä ylenpalttisesti lasta avusta, ja toki lapsi vietti ison osan ajasta kipoilla ja vedellä leikkien.


Astianpesukoneeseen olemme tunkeneet yhdessä astioita: Lapsi laittaa muovisia, minä särkyvämpiä, ja pienestäkin apuaskeleesta kiitellään.


Imuri on kinkkisempi juttu, koska se todella voi olla äärettömän pelottava. Imuroinnit sun muut on meillä useimmin hoidettu silloin kun molemmat vanhemmat ovat kotosalla... Tällä hetkellä tosin meidän pikkuisin viihtyy todella mainiosti selkärepussani (Manduca, mainostaa :) kun imuroin.


Lattianpesuämpärissä uiminen :D kuulostaa superkivalta. Me pesimme aikoinaan lattioitakin yhdessä, minulla tai miehellä oli isompi lattiarätti ja yksi-kaksivuotiaalla pienempi. Huuhtelut yritettiin tehdä yhdessä, ja sitten pestiin. Oi miten puhdasta tulee, kiitos avusta! Kehitystä tämäkin mutta mihin suuntaan: Nykyään pesemme lattiat noin kaksi kertaa vuodessa...! Eli kyseenalainen vinkki: siisteystason hienoinen lasku saattaa sekin osaltaan helpottaa arkea :)


Juu, ja pyykinviikkaussessiot: Istuimme esikoisen kanssa pyykkiläjän vieressä ja viikkailimme molemmat omiin pieniin kasoihimme. Kun esikoisen silmä vältti hieman ehostin hänen viikkauksiaan...


Pyykkitelinettäkin voi yrittää tyhjentää yhdessä, vaikka niin että aikuinen ottaa vaatteen narulta, ojentaa pienelle joka tiputtaa sen koriin, jonka jälkeen luonnollisesti kuuluu ihasteleva Kiitos avusta, menipä se hyvin sinne!


Kotitöiden teoreettista filosofiaa:
Jo pienelle lapselle, ihan vauvalle on tärkeää saada tuntea olevansa tärkeä omalle perheelleen. Sanomattakin on tietty selvää että tärkeä siten että hän tuntee itsensä rakastetuksi, mutta myös tärkeä siten että lapsi tuntee että häntä tarvitaan. Usein myös käy niin, että kun ensin lapsi on saanut tehdä työtä yhdessä aikuisen kanssa, hän katoaakin lelujensa/muiden omien tärkeiden puuhiensa pariin, ja aikuinen saa rauhassa jatkaa kotitöitään.


Ja kuivempaa arkirealismia... :
Lyhyesti: Olemme vuosien ja lapsien saatossa paljonkin lipsuneet näistä periaatteista pienten lasten kohdalla... Usein vaan on mukamas helpompi tehdä itse kuin ottaa lapsi mukaan. Ja kuitenkin - tässä pari päivää sitten kun olin tunkenut vaatteet pesukoneeseen vauva sylissä kieppuen keksin painaa käynnistys nappulaa hänen sormellaan ja tietty kiitin innostuneesti. Pienen ilme oli hämmentyneen onnellinen, ja jokunenkin hetki siitä eteenpäin kului varsin tyytyväisissä merkeissä.


Vielä ps: En kuulu superkotiäiteihin jotka "tottakai tekevät kaikki kotityöt kun kerran ovat kotona". Teen sen minkä jaksan & pystyn (vähemmän kuin ideaalikuvassani...) ja loput tehdään iltaisin & viikonloppuisin kaikki yhdessä.

16 kommenttia:

mannasaria kirjoitti...

Kommentoin itse :) Kuulin sisäpiirin tietoa, että kysyjä harjoittaa "siedätyshoitoa" imuriin pitämällä laitetta käynnissä samalla kun lapsonen on sylissä, ja tämä onkin aivan mainio suunta :) Vaikka imuri voikin olla joskus mörkö lapselle, ei peikkoa suinkaan kannata kasvattaa menemällä itse pelkoon mukaan. Lapsi syliin, imuri käyntiin ja tilanteeseen suhtaudutaan itse rennon luottavaisesti, asenteella "kaikki on hyvin". Voi vaikka imuroida pienen tilkun lapsi käsivarrella, sammuttaa imurin ja kiittää iloisesti ja hilpeästi avusta. Onnea sinne imurinkesytyspuuhiin ;) !!!

Tiina kirjoitti...

Kiinnostava aihe. Kovin kuulostaa Anna Wahlgreniltä nämä sinun toimintatavat :) Olen Lapsikirjaa jonkin verran selaillut ja yrittänyt sisäistää miten puolivuotias jo osallistuu kaikkeen. Tuntuu vaikealta! Meillä 7kk:sen osallistuminen on edelleen lähinnä lattialla/ sitterissä/ kantoliinassa olemista kun äiti tekee ja selostaa samalla. Välillä lapsi on tiskipöydän reunalla mahallaan kun tiskaan, mutta ei se kovin käytännölliseltä tunnu... Hyviä neuvoja kummiskin, ehkä sitä taas rohkaistuu osallistamaan lasta enemmän :) On varmasti totta tuo että lapsi tarvitsee tunteen että hän on tarpeellinen.

mannasaria kirjoitti...

Siis JUU, Anna Wahlgrenin Lapsikirjastahan nämä opit pitkälti :) En vain kehdannut taaaas sanoa että "lukekaa ko.opusta, kun siinä niin hyviä neuvoja" :D Me tiskattiin esikoisen kanssa niin että vaavi just mahallaan tiskipöydällä, ja sähläsi siinä harjan ja vähän vedenkin kanssa. Nyt olen tosiaan laiskistunut tuosta sen verran, että pienimmän osallistuminen kuulostaa ihan samalta kuin teilläkin, eli liinassa/repussa/käsivarrella/lattilalla lähellä... :)

tuuteli kirjoitti...

Olin lukenut vastausta siihen asti, missä oli lattianpesuvedessä uimisesta ja miten teillä pestiin lattioita, kun heti ajattelin, että "entäs jos lattioita ei juuri koskaan edes pestä? Pitäiskö?", ja sieltä tulikin sun lisäkommentti, että teilläkään ei enää pestä lattioita turhan usein :)

VINKKI: Lattianpesuveden voi välttää kokonaan käyttämällä mikrokuitumoppia, johon vain suihkutetaan vettä suihkepullosta :) :) :)

mannasaria kirjoitti...

Kiitti Tuuteli kommentista & etenkin vinkistä!!
On ihan hassua - mutta loogista - että mä siivosin eniten silloin kun talossa oli vähiten sotkijoita :D Mutta silloin kun aika/voimat on kortilla sitä tietty miettii että mistä voi tinkiä :)
Toi mikrokuitumoppi + suihkepullovinkki on muuten siitäkin hyvä, että siinä välttää ne märät, pienille jaloille vaarallisen liukkaat lattiatkin, sen kriisialttiin ämpärin lisäksi ;) Mä taisin nähdä joskus joitain lasten omia moppejakin myynnissä... :) (mutta siis sen jälkeen kun moppaaminen oli meillä kutistunut minimiin, siksi en shopannut :D )

Hanna kirjoitti...

Mää en vaan tajuu.. Siis tota, että lapsi vapaaehtoisesti nostetaan tiskipöydälle. Mä en meidän pyöriäistä siihen ottaisi, se ei tajua korkeuksista yhtään mitään. Lisäksi se söisi tiskiainettakin varmaan. Eikö teitä hirvitä yhtään, että se natiainen siitä tiskipöydältä tippuu?? Vai onko teillä turvavaljaat? ;)

mannasaria kirjoitti...

Moikka Hanna :) Ja Ou-nou, multa taisi unohtua mainita muutama tärkeä juttu :D Juu ihan totta, pienellä lapsella ei tietenkään ole minkäänlaista vaaran/korkeuksien tajua, eli tuo tiskipöydällä "työskentely" vaatii luonnollisesti tiukkaa valvontaa. Mä "tungin" aina itseni seinäksi siihen viereen, ja vahdin tosi tarkkaan. Ja varmana onkin niin, että heti kun lapsi oppii seisomaan on helpompaa tehdä yhdessä niin, että lapsi seisoo pallilla/tuolilla siinä vieressä, mikä tietty sekin vaatii vahtimista.

Mä olen tainnut silloin reilut kymmenen vuotta sitten olla tosi kylmähermoinen vanhempi, koska nyt ajatus tuolla tavalla tekemisestä tuntuu kyllä verenpainettanostavalta ;) Just sen vahtimisen & valppaana olemisen takia. Nykyäänkin olen kyllä sitä mieltä, että pieni tiskiveden maistaminen ei ole vaarallista :) , fairypullosta suoraan kulauttaminen tai nestevajeen korjaaminen tiskivedellä on tietty ankarasti kielletty täälläkin :D

Hanna kirjoitti...

Ok, no meillä on vilpertiina kyllä niin nopea, ja minä niin hidas ja ei-kylmähermoinen, että en edes yritä kanssatiskaamista. :) Enkä saa itsestäni muodostettua edes haastetta MUISTUTTAVAA seinää.. ;D
Jotain muuta, pelkästään hankalaa, ei vaarallista, voisi psyykata itsensä yrittämään..!

mannasaria kirjoitti...

Moikka :D "Pelkästään hankalaa, ei vaarallista" kuulostaa hyvältä :D Tuossa kun tekee kotitöitä pienen lapsen kanssa on sellainen bonus, että vaikka kieltämättä pikkuisen kanssa tekeminen on paljon vaivalloisempaa kuin yksin, niin lapsi kuitenkin viihtyy sen yhdessä tekemisen ajan, ja sitten todennäköisesti jonkin tovin sen jälkeenkin omissa puuhissaan ( =lapsikin hengähtää uurastettuaan ;), jolloin aikuinen saattaa saada hetken "tehokasta peliaikaa" tehdä loppuun se homma... siis mahdollisesti ;)

Hanna kirjoitti...

Joo tänään lapsi uurasti mulle heti lisähommia, kun olin saanut edelliset kukkamullat imuroitua. Uudelleen kukkapurkille.. aargh..! ;P
Noo, ehkäpä jossain vaiheessa, hän innostuu itsekin imuroimaan.. tähän mennessä on vähän roskia imaistu putkeen lattialta, mut se oli jo aika käsittämättömän näköistä, vaikkakin hauskaa, pienoisen mielestä! :D

Anonyymi kirjoitti...

[p]Help to make method inside your bath cupboard for the brand new shower pal, the actual chunky beads ClariSonic Skincare Clean . For [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url] those who are exactly who desire to get a multi-speed washing process, this Clarisonic Aria Washing clarisonic mia sale Process may very well be available for you . Moderate clean is very important! Cleaning products to weak acid is preferred, water temperature and the temperature in cold water or the same is the best, overheating will wash away grease, Clarisonic Mia had long been down capillaries, [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] face red . With the consumers' recommendations, feedbacks, and comments a certain particular [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] person will also know if the money he/she will devote is definitely really worth the high quality of the product . Clarisonic Opal Infusion - A successful together with Sooner Solution meant for Total eye Wrinkle t

Expenses a much more valuable together with sooner solution meant for developing wrinkle treatment, puffiness together with alright ranges, notably surrounding the total eye space? Old fashioned job application tactics when making use of anti-wrinkle remedies together with [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] creams and gels supply outcome the fact that require for a longer period compared with it's advisable . Now there are rental companies that supply their products suited to the occasion . Related Articles - Clarisonic, Rodin [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] Olio Lusso,

Email this Article to a Friend!

Receive Articles like this one direct to your email box!Subscribe for free today! . You should dampen your face before using the brush however the cleanser should be applied to the brush and not the face.[/p]

Anonyymi kirjoitti...

[p]Your skin will never be the same, and, yes, that?s a good thing! [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url]

Visit Fabove . You should also take note that some foundations may cause the brush head of the Clarisonic to stain . It feels clean [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] truly . Always play your cards safely . Omega 9, the human body can make itself, so you don忙聤掳 need any extra . It is different to other skin cleaners as [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] it rids the skin of dirt and makeup 6 times more efficiently . It is very light to carry around, and can be used on all skin types even sensitive skin on a daily basis without causing any reactions . If they [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] could actually improve the caliber of many, in order to also have the chance to dual their revenue . Fibromyalgia and Attention: Dick et al (2002) compared the fibromyalgia patients with therheumatoid arthritis and musculoskeletal pain patients and normal controls.[/p][p]This results in a deep, yet gentle cleanse of the skin . While planning to snap up hot picks of snowboard jackets, gears, or boards, there is one important thing that both amateur and professional snowboarder must take into account and that is the type of [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] skiing he/she likes the most . We have also catered t . By using a Clarisonic Vintage remember to brush gives you a bit better exfoliating action . Remember this is a business that moves millions and a buggy game won't sell well due to the negative reviews . Clarisonic Reviews you need to The actual Examination Application Regarding Getting Merchandise

Everyone knows for a idea that clarisonic reviews support customers determine whether they will certainly get a specific product or perhaps not . Everyone deals with it at some point, and getting rid of Clarisonic Mia just a matter living a healthy lifestyle and cleansing regularly . com/ This online store offers Clarisonic products at the most competitive prices . Obagi technique solutions are especially meant to pass through profoundly from the themes floor.[/p]

Anonyymi kirjoitti...

[p]Your skin will never be the same, and, yes, that?s a good thing! [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url]

Visit Fabove . You should also take note that some foundations may cause the brush head of the Clarisonic to stain . It feels clean [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] truly . Always play your cards safely . Omega 9, the human body can make itself, so you don忙聤掳 need any extra . It is different to other skin cleaners as [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] it rids the skin of dirt and makeup 6 times more efficiently . It is very light to carry around, and can be used on all skin types even sensitive skin on a daily basis without causing any reactions . If they [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] could actually improve the caliber of many, in order to also have the chance to dual their revenue . Fibromyalgia and Attention: Dick et al (2002) compared the fibromyalgia patients with therheumatoid arthritis and musculoskeletal pain patients and normal controls.[/p][p]This results in a deep, yet gentle cleanse of the skin . While planning to snap up hot picks of snowboard jackets, gears, or boards, there is one important thing that both amateur and professional snowboarder must take into account and that is the type of [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] skiing he/she likes the most . We have also catered t . By using a Clarisonic Vintage remember to brush gives you a bit better exfoliating action . Remember this is a business that moves millions and a buggy game won't sell well due to the negative reviews . Clarisonic Reviews you need to The actual Examination Application Regarding Getting Merchandise

Everyone knows for a idea that clarisonic reviews support customers determine whether they will certainly get a specific product or perhaps not . Everyone deals with it at some point, and getting rid of Clarisonic Mia just a matter living a healthy lifestyle and cleansing regularly . com/ This online store offers Clarisonic products at the most competitive prices . Obagi technique solutions are especially meant to pass through profoundly from the themes floor.[/p]

Anonyymi kirjoitti...

[p]Your skin will never be the same, and, yes, that?s a good thing! [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url]

Visit Fabove . You should also take note that some foundations may cause the brush head of the Clarisonic to stain . It feels clean [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] truly . Always play your cards safely . Omega 9, the human body can make itself, so you don忙聤掳 need any extra . It is different to other skin cleaners as [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] it rids the skin of dirt and makeup 6 times more efficiently . It is very light to carry around, and can be used on all skin types even sensitive skin on a daily basis without causing any reactions . If they [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] could actually improve the caliber of many, in order to also have the chance to dual their revenue . Fibromyalgia and Attention: Dick et al (2002) compared the fibromyalgia patients with therheumatoid arthritis and musculoskeletal pain patients and normal controls.[/p][p]This results in a deep, yet gentle cleanse of the skin . While planning to snap up hot picks of snowboard jackets, gears, or boards, there is one important thing that both amateur and professional snowboarder must take into account and that is the type of [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] skiing he/she likes the most . We have also catered t . By using a Clarisonic Vintage remember to brush gives you a bit better exfoliating action . Remember this is a business that moves millions and a buggy game won't sell well due to the negative reviews . Clarisonic Reviews you need to The actual Examination Application Regarding Getting Merchandise

Everyone knows for a idea that clarisonic reviews support customers determine whether they will certainly get a specific product or perhaps not . Everyone deals with it at some point, and getting rid of Clarisonic Mia just a matter living a healthy lifestyle and cleansing regularly . com/ This online store offers Clarisonic products at the most competitive prices . Obagi technique solutions are especially meant to pass through profoundly from the themes floor.[/p]

Anonyymi kirjoitti...

[p]Your skin will never be the same, and, yes, that?s a good thing! [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url]

Visit Fabove . You should also take note that some foundations may cause the brush head of the Clarisonic to stain . It feels clean [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] truly . Always play your cards safely . Omega 9, the human body can make itself, so you don忙聤掳 need any extra . It is different to other skin cleaners as [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] it rids the skin of dirt and makeup 6 times more efficiently . It is very light to carry around, and can be used on all skin types even sensitive skin on a daily basis without causing any reactions . If they [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] could actually improve the caliber of many, in order to also have the chance to dual their revenue . Fibromyalgia and Attention: Dick et al (2002) compared the fibromyalgia patients with therheumatoid arthritis and musculoskeletal pain patients and normal controls.[/p][p]This results in a deep, yet gentle cleanse of the skin . While planning to snap up hot picks of snowboard jackets, gears, or boards, there is one important thing that both amateur and professional snowboarder must take into account and that is the type of [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] skiing he/she likes the most . We have also catered t . By using a Clarisonic Vintage remember to brush gives you a bit better exfoliating action . Remember this is a business that moves millions and a buggy game won't sell well due to the negative reviews . Clarisonic Reviews you need to The actual Examination Application Regarding Getting Merchandise

Everyone knows for a idea that clarisonic reviews support customers determine whether they will certainly get a specific product or perhaps not . Everyone deals with it at some point, and getting rid of Clarisonic Mia just a matter living a healthy lifestyle and cleansing regularly . com/ This online store offers Clarisonic products at the most competitive prices . Obagi technique solutions are especially meant to pass through profoundly from the themes floor.[/p]

Anonyymi kirjoitti...

[p]Your skin will never be the same, and, yes, that?s a good thing! [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url]

Visit Fabove . You should also take note that some foundations may cause the brush head of the Clarisonic to stain . It feels clean [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] truly . Always play your cards safely . Omega 9, the human body can make itself, so you don忙聤掳 need any extra . It is different to other skin cleaners as [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] it rids the skin of dirt and makeup 6 times more efficiently . It is very light to carry around, and can be used on all skin types even sensitive skin on a daily basis without causing any reactions . If they [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] could actually improve the caliber of many, in order to also have the chance to dual their revenue . Fibromyalgia and Attention: Dick et al (2002) compared the fibromyalgia patients with therheumatoid arthritis and musculoskeletal pain patients and normal controls.[/p][p]This results in a deep, yet gentle cleanse of the skin . While planning to snap up hot picks of snowboard jackets, gears, or boards, there is one important thing that both amateur and professional snowboarder must take into account and that is the type of [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] skiing he/she likes the most . We have also catered t . By using a Clarisonic Vintage remember to brush gives you a bit better exfoliating action . Remember this is a business that moves millions and a buggy game won't sell well due to the negative reviews . Clarisonic Reviews you need to The actual Examination Application Regarding Getting Merchandise

Everyone knows for a idea that clarisonic reviews support customers determine whether they will certainly get a specific product or perhaps not . Everyone deals with it at some point, and getting rid of Clarisonic Mia just a matter living a healthy lifestyle and cleansing regularly . com/ This online store offers Clarisonic products at the most competitive prices . Obagi technique solutions are especially meant to pass through profoundly from the themes floor.[/p]