perjantai 9. lokakuuta 2009

Ruoka-aikoja

Hupsis, koneeton torstai pääsi yllättämään ;) Nyt perjantain kunniaksi uusi Viikon Kysymys:

Tyttö, 1v 3kk syö seuraavasti:

Aamupala klo 8: reilu desi maitopohjaista puuroa.

Klo 10: 2dl maitoa

klo 11:30 1,5 dl -2,5 dl ruokaa (tänään peruna, tomaatti, riisi, papumuhennosta, eilen peruna, bataatti, sipuli, lohi, toissapäivänä riisi, kana, porkkana + kastike).

klo 12:30: 2dl maitoa

klo 14:30: hedelmä (päärynää, persikkaa, viinirypäileitä tms)

klo 17: maitoa 2 dl

klo 19: iltapala: jugurttia tai puuroa n. 1 dl- 1,5 dl

klo 21: maitoa 2 dl.

Miltä tuo kuulostaa? En saa mahtumaan siihen toista lämmintä ruokaa ja jos koittaa, menee tappeluksi kaikki syömiset, eli neiti ei yksinkertaisesti halua enempää. Maidon vähentäminen ei lisää kiinteiden syömistä, vaan tekee itkuiseksi.

Paino on TAAS tippunut nousemisen sijaan. Paino sinänsä on ihan ok, mutta joka toinen kuukausi nousee, joka toinen kuukausi tippuu... Jos muistat, niin mä olen kirjoitellut useampaankin otteeseen kerjäämässä neuvoja syömiseen... :D ja tän hetkinen tilanne on, että ruokaa menee enemmän kuin koskaan ja paremmalla ruokahalulla.. jopa syöttötuoli on taas pop ja äiti voi syödä samaan aikaan itsekin eikä tarvitse leikkiä koko ajan.

Kiitos kysymyksestä Ratón :) Mun vastaukset & vinkit on tietenkin aina maalaisjärkipohjalta (vert.professuuripohja :D ) mutta syömisjutuissa ehkä täytyy korostaa tätä virallisen asiantuntemuksen puutetta...

Viestiäsi lukiessa mulle tuli lähinnä tosi hyvä mieli :) Toki muistan aiemmat kysymyksesi, ja nyt tuntuu siltä, että teillähän on syömisasiat tosi hyvällä mallilla :) Tuntuu tosiaan että ruokaahan menee yksivuotiaan massu huomioiden oikein kivat määrät, ja jos vielä tunnelma pysyy hyvänä, niin sittenhän on kaikki hyvin. Hienoa myös että pystytte syömään yhtä aikaa, se on musta tosi tärkeää pienen "syömiskasvatukselle" :)

Siitä sanoinkin jo kommenttilaatikossa, että sen viimeisen kiinteän aterian olisi hyvä olla joka ilta puuro, koska maitotuotteitahan päivän mittaan tulee jo paljonkin, eli niistä tuskin puutetta tulee.

Ja kun pienestä lapsesta on kysymys, niin tuskin mikään aterioimisrytmi on "kiveen kirjoitettu", eli muutaman kuukauden kuluttua tilanne saattaa olla taas toinen; silloin ehkä maidot siirtyvät enimmäkseen aterioiden yhteyteen, ja toinen lämmin ruoka (siis puurojen lisäksi) mahtuukin jo ohjelmaan :)

Hanna vastasi sinulle mukavasti tuolla kommenttilaatikossa, nostan sen tähän ylös, koska kommenteista sitä ei välttämättä löydä:

Ratónille syömisistä: meidän neiti 1v 2kk syö aika samoin. Hän on aina ollut pieniruokainen, myös maitoaikakautena, mutta mennyt tasaisesti omaa hyttyskäyräänsä. Ei olla jouduttu neuvolan kanssa siitä koskaan pulaan. Leikkimään joutuu ruokapöydässä aina, jollei ole ihan herkkuruokaa. Lihaa tytteli söisi vaikka pelkästään ravinnokseen, juusto on nam, kuten myös ihmeen mausteisetkin ruoat. vain tuore tomaatti on totaalisen hyi.

Ainoa mikä pisti silmään erilaisena teidän menussa, oli tuo vieläkin pidempi väli ruoan ja maidon kanssa: meillä väli on 0,5 h, ihan max tunti, jos joku on unohtanut antaa sen maidon.. Se maito kuitenkin pitkittää niitä ruokavälejä. Meillä ei myöskään anneta, eikä varmasti juotaisikaan 2 dl, vaan n. 1,25-1,5 dl maitoa. Ja mitä lähempänä ruokaa maidon antaa, sitä kohtuullisemmissa annoksissa pysytään. Neuvola sanoi, että 6 dl maitoa päivässä alkaa olla tässä iässä maksimi, enemmän jos juo, se vie tilaa ruoalta, eikä ole tarpeen.

Toiseksi, meillä annetaan illalla vikaksi lämmin ruoka, se iltapuuro jää pois, ei ehdi millään, ja sitten suuri fuskaus: 2 dl vellipullolla unten maille.

Ja sitten siitä painosta:Eräs äiti, jonka lapsi on hyvin valikoiva ruokansa suhteen, eikä mitkään herkutkaan maistuneet, sai painoa lisättyä häneen, kun alkoi sekoittaa kermaa ja/tai rypsiöljyä ruokiin. Lapsi ei huomannut mitään protestoimisen arvoista, ja lihoi ensi tekijäisiksi puoli kiloa viikossa. Että jos oikeesti alkaa painokontrollit ärsyttää, keinoja löytyy.. ;)

ps. Jos ehdit, niin laita kommentteihin teidän papumuhennoksen resepti; mä keräilen lapsille passeleiden kasvisruokien ohjeita :)

7 kommenttia:

mannasaria kirjoitti...

Ps.2. Ainakin täällä meilläpäin myös neuvolassa suositellaan tuota rypsiöljylisää ruokaan, jos painoa pitäisi saada nousemaan :)

Minna kirjoitti...

Meillä kans neuvolassa suositeltiin öljyn lisäämistä ruokaan, jos lapsille antaa rasvatonta maitoa. Mä en moista kurria jois itsekkään, joten pojat juovat kevytmaitoa tai 1% maitoa joskus ja näinollen rasvalisät eivät ole tarpeen. Tietenkin ravitsemusopillisesti teen väärin, kun suosin tämän maitovalinnan kautta eläinrasvoja, muttamutta...

ratón kirjoitti...

Kiitos!!! Kiitos myös Hannalle, en tuota tosiaan tuolta kommenteista huomannut!

Rypsiöljyä heilautan tunteella aina ruokaan mukaan, neiti juo kevytmaitoa vastaavaa maitoa, sekä saa jäätelöäkin aina, jos äitikin saa... Eli rasvoja on koitettu antaa :D

Papumuhennos ehkä kuulostaa hienommalta kuin onkaan :D

Mutta olen siis keitellyt ruskeita papuja ja maustanut ne jeeralla, mustapippurilla, tomaatilla (jonka olen heittänyt palasina mukaan keittovaiheessa) ja sipulilla, joka nenan tapauksessa on isoina lohkoina ja oon sen poistanut keittämisen jälkeen. Tähän papukeitokseen (en siis heitä keittolientä pois) oon heittänyt perunan paloja, riisiä ja tomaattia tunteella :D sekä yhden pienen pieniksi silpotun sipulin. Olen keitellyt ja keitellyt :D heittänyt joukkoon rypsiöljyä ja maistanut. Nena yleensä tykkää, jos mukaan viskaa pikkusen basilikaa.

Oon tän sitten "nuijalla" painellut sellaseksi muhennusmaiseksi "soseeksi" ja voilá, se on valmista.

Joskus mukaan tulee kesäkurpitsaa tai raastettua porkkanaa, ihan miten jääkaapista löytyy.

Useimmiten myös keitän isomman määrän papuja ja pistän rasioissa pakasteeseen maustamatta (jostain syystä tää on tärkeä pointti täkäläisten mielestä), otan sieltä, maustan ja alan viskomaan noista muita aineksia mukaan...

Tärkeintä tässä muhennoksessa on siis tuo muhennosmainen makujen sekoitus sekä pitkä keittoaika, joka tekee siitä pehmeämmän.

Mä en ole koskaan oikein ajatellut tarkemmin kuinka teen tämän muhennoksen :) joskus riisi menee mukaan raakana, joskus keitettynä, riippuen missä vaiheessa huomaan laittaa sen.

mannasaria kirjoitti...

Minna, silloin vielä kun meidän esikoinen (nyt 13v) oli yksivuotias, niin nämä viralliset suositukset käskivät antamaan lapselle kevytmaitoa; muistan kun meillä oli silloin kaksia maitotölkkejä, kun me aikuiset juotiin rasvatonta maitoa, ja sitten pienelle oli ne tummemmat tölkit... Hassua, kun ne suositukset muuttuvat koko ajan ;)

Kiitos Ratón papuohjeistuksista :) ! Mulle kaikenlaiset pavut on ihan uusi tuttavuus, ja yritän nyt opetella niitä pikkuhiljaa käyttämään. Eilen kokeilin ekaa kertaa kidneypapuja, ja Wau :D sainkin niistä aikaan kelpo pihvejä, jotka maistuivat lähes kaikille meistä. Papumuhennos siis kokeiluun lähiaikoina... :)

Hanna kirjoitti...

Pavuista sen verran, että muistelen jossain ohjeissa lukevan, että keittolientä ei saisi käyttää ruoaksi. Mistään en nyt sitä tietoa kyllä netistä löydä, joten.. Siis sen lisäksi, että pavut piti kunnolla liottaa ja se vesi heittää pois, myöskään keittovesi ei olisi syötäväksi. Varsinkin raskaanaolevat ja pienet lapset lueteltiin extra-huomioitaviksi. Käsittääkseni tämä koskee myös niitä vihreitä pitkiä papuja, joissa taas on eri myrkky kuin "papu-pavuissa"..

Eviran sivuilta:

Monet papulajit sisältävät toksista proteiinia, lektiiniä, joka hajoaa, kun papuja liotetaan yön yli ja keitetään. Suurina pitoisuuksina lektiiniä on esimerkiksi punaisissa kidneypavuissa (Phaseolus vulgaris). Valkoiset kidneypavut sisältävät kolmanneksen punaisten papujen sisältämästä lektiinimäärästä. Raa'at pavut sisältävät sata kertaa enemmän lektiiniä kuin huolellisesti keitetyt.
--Kuluttajille ja suurtalouksille tarkoitettuihin pakkauksiin tulee liittää käyttöohje, josta käy ilmi kyseisten papujen vaatima liotusaika, huuhtelu sekä keittoaika, joka vaihtelee puolesta tunnista puoleentoista tuntiin.

Lisäksi mainittiin, että vain 80 asteisiksi kuumennetut raa'at pavut voivat olla myrkyllisempiä kuin raa'at pavut..

Kun tiedän ainakin yhden kasvisyöjän, joka ei suostu edes liottamaan papuja, siis ainakaan muutamia vuosia sitten ei, niin ajattelin nyt tästäkin sitten kohkata..! ;D
Anteeksi jo valmiiksi, kyllähän te nämä asiat tiedätte muutenkin.

ratón kirjoitti...

Hanna: kiitos täydennyksestä!!! Eli siis, mä unohdin tosiaan pari kohtaa pois, siis pavut tosiaan on pakko liottaa ja pestä. Eli ihan kovalla kädellä rusikoida liotusvedessä ja vaihtaa vettä useaan kertaan. Meille lastenlääkäri suositteli kahden päivän liotusta vaihtaen vettä 12 tunnin välein (ja pesten vaihtaessa). Lisäksi tuo ensimmäinen keittovesi kaadetaan pois, pavut huuhtaistaan ja taas kiehumaan. Tämä toinen keittovesi (eli periaatteessa pehmenneitten "al dente" papujen vesi) jää muhennoksen pohjakeitokseksi.

Meillä monesti viikkosiivoaja hoitaa tuon ensimmäisen keittämisen kotonaan (luottosiivoaja) ja tuo sittten pavut mulle jatkokeittämiseen. Sillä siis on painekattila, mulla ei... Siksi siis tämä munaus ja vaiheiden unohtaminen... :/

Linssit menee muuten samaan tapaan kuin nuo pavut.

mannasaria kirjoitti...

Oho, papujen mystinen maailma :D Kiitos infoista, Hanna ja Ratón! Mä siis todellapikkuhiljaa yritän perehtyä papujen käyttöön, ja apuna on myös pari kasviskeittokirjaa, niissä kanssa oli noista liotuksista :) Laiska mä vaan kokeilee ensin purkkipapujen voimalla :D niissä kun on nuo liotukset ja keittämiset jo hoidettu alta pois :)