tiistai 3. marraskuuta 2009

Vaippoja pikkupikkuiselle

... ja vähän isommallekin vauvalle, eli viikon kysymys 21:

Minkälaisia kestovaippoja kannattaa hankkia ennen vauvan syntymää?

Näin kerran myynti-ilmoituksen jossa kaupattiin 20kpl all-in-vaippaa koossa 2-4kg, "yhtä kerran käytetty, muut uusia"... Eli ei näin, koska etukäteen valittu vaippamalli ei välttämättä sovikaan vastasyntyneelle.

Havaitsin omat kestovaippatietoni vanhentuneiksi, joten ilahduin kun Me & Maman Johanna Härkönen ehti vastata kysymykseen:

"Kysymys on tosi laaja, joten yritän kiteyttää. Suosittelemme Me & Mamassa hankkimaan paksuja, valkaisemattomia harsoja (mahdollisesti myös pienempää 70x70-kokoa isomman 80x80-koon rinnalla) esim. 10 kappaleen satsin sekä erilaisia muotoonommeltuja sisävaippoja toiset 10 kappaletta. Pikkuvauva kasvaa nopeasti ja yleensä sisävaippojen pienin koko mahtuu vain pari-kolme kuukautta. Näin ollen kalliimpiin sisävaippoihin satsaaminen on kannattavampaa siinä vaiheessa, kun lapsi painaa n. 6-7 kg ja voi pikku hiljaa siirtyä käyttämään seuraavaa kokoluokkaa, mikä usein riittääkin vaippaiän loppuun saakka.

Harsoissa on se hyvä puoli, että oikein taiteltuina ne ovat aina sopivan kokoisia ja mallisia vauvan päällä, eivät paina eivätkä purista mistään ja kuivuvat supernopeasti. Muotoonommelluihin sisävaippoihin pätee taas se, että erilaisiin sisävaippoihin kannattaa tutustua pikku hiljaa jolloin myös löytyy omat suosikkivaipat suuresta kestovaippavalikoimasta. Näitä suosikkeja on sitten helppo ostaa lisää isommassa koossa vaikka enemmänkin.

Tässä oli siis vasta se vaipan imuosa. Nyt sitten kosteudenpitävään kuoreen, vaippahousuun. Me suosittelemme hankkimaan villahousuja parit-kolmet ja PUL-kuoria ehkä yhdet tai kahdet. Villahousut ovat pehmeät, lämpimät ja hengittävät. Perinteisen mallisissa kudotuissa housuissa ei ole myöskään painavia kuminauhoja tai tarroja. Villahousut tarvitsevat lanoliinikylvyn ennen käyttöönottoa. Muuten ne ovat helppohoitoiset: jos pystyy välttämään kakkavahingot, niitä juurikaan ei tarvitse pestä vaan tuulettelu riittää.

Kaikki muu on ekstraa: kertakäyttöiset hoitoliinat, kuivaliinat, lisäimut jne. Niitä voi hankkia, jos haluaa. Edellä mainittu kokoonpano sopii ns. normiasiakkaalle ja keskivertobudjetille. Jos haluat päästä mahdollisimman halvalla, lisää vain harsojen osuutta. Jos haluat helppoutta tai jos hinta ei ole ratkaiseva, voit hankkia enemmän tai koko satsin muotoonommeltuja sisävaippoja (mutta emme suosittele hankkimaan yhtä ainoaa merkkiä/mallia koko satsia kerralla vaan kokeilemaan ensin mallin istuvuutta)."

Vaippatietoutta lisää esim. Me & Maman kestovaippaoppaasta. Oppaasta bongasin aikoinaan itselleni käänteentekevän tiedon, eli että kestovaippoja ei tarvitsekaan liotella ämpäreissä; oli kerrassaan ihanaa lakata valuttelemasta haisevia vesi :)

Ps. Loppuun tunnustaa: Tällä hetkellä meillä mennään kertakäyttövaipoilla (parisen kuukautta sitten tuntui siltä että nyt täytyy helpottaa elämää siinä missä vain pystyy). Nyt marraskuun alkajaisiksi hetki voisi olla kypsä sopivien sisävaippojen etsimiseen, ja tsekkailuun että onko järkälemäinen Herra Heppuli kasvanut ulos villapöksyistään :)

4 kommenttia:

TaiNa kirjoitti...

Joissakin kaupungeissa toimii vaippavuokraamoja, joista voi lainata pientä summaa vastaan erilaisia ja eri kokoisia vaippoja. Niihin kannattaisi ensin ottaa yhteyttä ja lainata pakkaus erilaisia vaippoja. Sitten kun löytyy se oma mieleinen ja sopiva malli niistä, ne voi palauttaa ja hankkia niitä hyväksi koettuja vaippoja. Näin ei tule hukka-ostoksia. :)

Itse hankin ennen vauvan syntymää pari fuzzia (m-koko on hyvä, menee kiristämällä suht keskiverto vastasyntyneellekin ja mahtuu vielä yli puolivuotiaallekin) ja loput vaipat ompelin. Tein pari kappaletta jokaista mallia ja kokeilemalla sitten eteenpäin. Mielestäni vastasyntyneelle paras yhdistelmä kuitenkin on harso/lisäimut+villikset, edullinen yhdistelmä ja istuu jokaisen kokoiselle ja malliselle vauvalle.

mannasaria kirjoitti...

Kiitos kommentista TaiNa :) Mustakin harsot + villahousut on lyömättömät ihan pienelle (joskin tunnustan etten ole hirveästi muita kokeillut, mutta jotain kuitenkin ;) ne on niin pehmeät, ja ainakin kolmiotaitoksena tosi myötäävät minkä kokoiselle vaan.

Joskin se kolmion taittelu ja pukeminen voi olla hankalaa, ellei kukaan ole näyttänyt kädestä pitäen. Tai itse tutustuin tuohon systeemiin Tammisaaren synnytyssairaalassa (että pännii kun se lopetetaan :/ !!!!!) niin sain tosi pätevän vaippaopastuksen samassa synnäripaketissa :)

tyttism kirjoitti...

Kiitos suklaasta!! Chilisuklaa meni heti parempiin suihin, toisen levyn taidan ottaa evääksi huomenna pitkälle bussimatkalle, nammmmm :) <3

mannasaria kirjoitti...

Hei kivaa että tulivat perille :) Mukavaa matkaa sinulle!