maanantai 19. huhtikuuta 2010

Muistakaa lapset: Markkinatutkimus ennen haaveilua!

Tai ainakin ennen kuin haaveen eteen tekee tolkuttomasti duunia.

Mannasaria on sielultaan runotyttö, joka on jo vuosikymmeniä haaveillut...

*********o-mas-ta kir-jas-ta*********

Haaveiltuaan riittämiin hän/minä roudasi itsensä ja perheensä majakkasaarelle, linnoittautui makuuhuoneeseen - laittoi sennheiserit korvilleen ja kirjoitti mahtavan käsikirjoituksen.

- Okei okei, ei se mennyt ihan noin yksinkertaisesti; aluksi mannasaria aloittelijan innossaan tekaisi kaksi hieman surkeammanpuoleista käsikirjoitusta, mutta sen jälkeen hän - edelleen majakkasaaren rauhassa - lukaisi kasan opaskirjoja ja kirjoitti sen mahtavan käsikirjoituksen. Sekä kirjoitti sen uudelleen. Muutamaan kertaan.

Peruuttamaton virhe oli kuitenkin tapahtunut jo aikapäiviä sitten.

Mannasaria tutki markkinavoimien trendit liian myöhään, silloin kun ei enää voinut pakittaa.

Olen yrittänyt parhaani mukaan salata totuuden täällä blogissa; pitää yllä vastuullisen ja kaikkitietävän aikuisen ihmisen mainetta, mutta kerrottakoon nyt (kun suututtaa) että mannasaria on ikuinen seitsemäntoistavuotias - enkä tarkoita ulkoisesti :D Tunne-elämä on jämähtänyt siihen kohtaan, ja identiteettiäkin rakennetaan uusiksi vasta pikkuhiljaa nyt, neljänkympin lähestyessä.

Näin ollen kirjoitin siis nuortenkirjan, mikä oli ISO virhe.

Lähetin teokseni neljään suurimpaan kustantamoon, lasten- ja nuortenkirjaosastolle, ja arvatkaa mitä: Pitemmän päälle todella nyppii saada palautetta että me ollaan tykätty tästä ja tää on älyttömän hyvä, mutta EI ME VOIDA JULKAISTA KUN EI NUORTENKIRJOJA OSTA KUKAAN! Siis suututtaa.

Ei kun muuttamaan puolet henkilöistä fauneiksi ja toinen puoli kimalletoppeihin puetuiksi unelmavartaloiksi. Ehkä se sitten aukenisi. Se kustantamon ovi.

No luovuttaa en ainakaan aio, nih :)

10 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Lähetä pienemmillekin, jos siellä tärppäis? Ja miten niin nuortenkirjoja ei osta kukaan?! Mun kokemus on, että ainakin meidän perheessä juurikin nuoret niitä kirjoja saa lahjoikseen.

TaiNa kirjoitti...

Sama neuvo täältäkin, lähetä pienemmille kustantajille. Esim. Sammakko-kustannus tai muu vastaava voisi ehkä kiinnostua, jos ei isommat kiinnostuneet. ;) Jos teos on erikoinen tai jotenkin marginaalityyliä, suosittelen kokeilemaan Like kustannusta myös. :)

Helena kirjoitti...

Ei kannata luovuttaa. Moni on joutunut kokemaan ihan saman ja lopulta kuitenkin menestynyt.

Sennie kirjoitti...

Vau, mikä saavutus, onnea käsikirjoituksesta!!

mannasaria kirjoitti...

Kiitos kommenteista :)))

Tyttism, sama kokemus, meidän teini ainaskin saa (toivoo :) kirjoja lahjaksi. Mutta ehkä me ollaan poikkeusperheitä sitten, tai niin mulla ainakin kerrottiin, että tuollaisille "isommille" nuorille ei enää uskalleta antaa kirjoja lahjaksi, kun ei oikein tiedetä mistä tykkäävät...

TaiNa (ja tyttism myös :) , mielelläni lähettäisinkin, mutta mitenköhän kun tuo on nuortenkirja - vaikka mielestäni olisi passeli aikuistenkin lukea :) - niin se rajoittaa tosi paljon mahdollisuuksia, tai moni pienempi taitaa julkaista vain aikuisille. Ja juu, saattaa olla hieman marginaalisuunnassa :D Kiitos vinkeistä :) Laittaa mietintämyssykkää päähänsä...

Helena, niin samaa mieltä :) (vaikka tällä hetkellä tietty ottaakin päähän), tässä vaiheessa ei luovuteta!

5ennie, kiitos :) Moooonen vuoden haaveilun jälkeen olen tosi iloinen, että sain jotain aikaiseksikin :) Nyt kun vielä löytyisi se väylä...

Anonyymi kirjoitti...

Tsemppiä täältäkin!!!

Mites ne sanonnat nyt menikään? Yrittänyttä Ei Laiteta ja Lopussa Kiitos Seisoo :)))

Terkkusin, huomattavasti eilistä parempaa päivää viettävä Viherpeukalo :-)

P.S. Onko kirjalla pakko aina olla virallinen kustantaja, vai voisko sen vaan itsekseen omarahoitteisesti julkaista..? Ja sitten kun se menestys olis tietty valtava, kuittailis vaan lainoja takaisinpäin..? Ööö ja hmm.

Ja vielä: Mä ainakin ostaisin heti sen kirjan, täällä iso tarve just nyt 17veen käyttöohjeille ;)

mannasaria kirjoitti...

Moi Viherpeukalo :)

Kivaa että siellä päivät paranee :) Kirjoista: voihan tietty julkaista ihan itsekseen, se on kai ihan helppoa & edullistakin nykypäivänä, mutta niitä omakustanteita ei yleensä käytännössä lue kuin ihan lähipiiri, ja mä haluaisin että kanssa löytyisi lukijat, jos on kirja... Voin kyllä postittaa tuon nipun sulle luettavaksi, jos haluat... :) Vaikka käyttöohjeeksi siitä ei olekaan :DDD
ps. Pitäiskö sun harkita jotain vähän vakiintuneempaa nimimerkkiä?!? Tai siis jos sä olet se jota mä oletan :D Halaus!

mii kirjoitti...

(((Halaa takaisin)))

Joo, postita ihmeessä!!! (Onhan varmuuskopiointi suoritettu..?)

Ihanan onnellinen ilme Hepulla seuraavan postauksen vika kuvassa, oi miten oma ja soma pieni nallukka :-)

Mä jostain syystä vieroksun ajatusta saman nimimerkin tai tekaistun nimen taakse jättäytymisestä, yltiörehellinen kun oon... Eli aina ei tunnu kevätpörriäiseltä tai edes minskulta, ja silloin on parempi olla pelkkä bansku :)

Mut ONNEA yliopistosuunnitelmille!!! Mäkin harkitsin jossain vaiheessa kasvatustiedeopintoja, mut ne jäikin sitten vaan ajatusasteelle, paitsi että mähän kasvatustieteilen päivittäin laumani kanssa :)

Vauhtiviikonloppua kohti mennään; huomenna starttaa 40 juniorin ja 10 ohjaajan yleisurheiluleiri, ja me ollaan siellä lähes kaikki jossain roolissa. Kivaa ja haastavaa! (Täytyy varmaan kehittää maanantain varalle jokin ensiaputoiminto, ettei mee taas kuppi nurin viikonloppuhäslingin jäljiltä...) Mukavaa loppuviikkoa sinnekin!

mannasaria kirjoitti...

Hatunnosto teidän viikonlopulle!!!!!!! Täältä toivotan mahdollisimman (?!) leppoisaa paluuta arkeen, ja kerrothan sitten miten meni :)

Ai tuon rehellisyysjutun voi ajatella noinkin päin ;) Niin tietty, fiilispohjalta :) Itse ajattelen jotenkin enemmän faktapohjalta tän, siis kun olisi kätevää jos mä tietäisin heti että mikä kommentti on ystävän kirjoittama; tietty arvaan pian, mutta hetki menee aina miettimiseen. Lisäksi mulla on jotenkin hassusti "epärehellinen" olo (lainausmerkeissä kuitenkin), kun mä vastailen hyvin tuttavalliseen sävyyn mooonelle eri nimimerkille... Mutta käy tää sitten ihan hyvin näinkin :) Kuullaan pian!!

Anonyymi kirjoitti...

Voi samperi! Olisin niiin mieluusti lukenu uusia kirjoja, nuortenkirjoja julkastaan niin harmittavan vähän... Paitsi jotain glittervampyyrejä ;)
t. 16v lukutoukka