tiistai 6. huhtikuuta 2010

Nurinaa imetyskeskustelun tiimoilta

Voihan vauva :/ Tai itseasiassa Kaksplus :/ Tai itse asiassa me naiset...

Mannasaria on ollut nuuduksissa ja siksi kykenemätön päivittämään blogia. Nyt kuitenkin luin Kaksplussan Aihe vapaa -palstalta (aah, ihanat-anonyymit-keskustelupalstat... ) hieman jutustelua niin sanotusta julki-imetyksestä ja pisti sen verran vihaksi että lukitsin WC:n oven perässäni ja näpyttelen painavaa mielipidettäni.

Aaargh!

Miten voivat naiset/äidit kirjoittaa niin rumasti imetyksestä? Toivottavasti kukaan ihan tuore äiti ei eksy lukemaan moisia keskusteluja... snif... Ensinnäkään, rinta ei ole utare, ei yhtään sen enempää kuin naisen jalka olisi sorkkakaan...

Keskustelu starttasi siitä, kun joku kritisoi naista joka oli imettänyt huoltoaseman ravintolassa; henkilökunnallekin oli asiasta valitettu ja nainen kuulemma patistettu imettämään lastenhoitohuoneeseen ( eli veskiin ). Ainahan joku jaksaa provosoida, mutta ko. keskusteluun liittyi monia yllytysääniä ja tyyli oli minusta melkoisen alhaista. Onneksi mukana oli myös vauvamyönteisiä mielipiteitä, suunnilleen yhtä runsaasti kuin niitä toisiakin.

Itse olen ehtinyt vuosien aikana imettää vähän siellä sun täällä (ja onneksi ilkeät nettikeskustelut on keksitty vasta viime vuosina - olin siis autuaan tietämätön siitä, että ihmisten ilmoilla imettäminen saatetaan rinnastaa jopa ihmisten ilmoilla ulostamiseen/rakasteluun). Kyllä sitä väkisinkin yrittää toimia julkisella paikalla niin, ettei sitä omaa rintaa paidan alta juuri vilahtaisi, mutta toisaalta jos liikaa panikoi tuota(kin), niin silloin ei välttämättä maitokaan heru. Se rentous nääs :)

Suomi on kai sitten parhaansa mukaan lähentymässä Yhdysvaltoja kaksinaismoralismissaan:
Rinta ruokkimiskäytössä -----> PAHA
Rinta viehätyskäytössä ------> HYVÄ
Mielestäni, jos imetys pitäisi siirtää tänne weecee-tiloihin, niin silloin myös mainosten vähäpukeiset naiskuvat pitäisi samoin kammeta kylpytiloihin...

Tällaisista pienistä jutuista huomaa kuinka lapsikielteisessä yhteiskunnassa sitä loppujen lopuksi eletään. Pidetäänhän pienten puolta, pliis?

14 kommenttia:

tyttism kirjoitti...

Musta tämä on kaksipiippuinen juttu. Mun mielestä julkisella paikalla imettäminen on kaikin puolin ok Suomessa, jossa asiaan (käsittääkseni - niin luulin tähän asti!!) alastomuuteen ja luonnollisuuteen on jokseenkin totuttu, käydäänhän meillä saunassakin alasti. Voin toki kuvitella, että imettämisen voi hoitaa monella tapaa, mutta en ole vielä tähän mennessä tavannut ketään, joka ei osaisi imettää hienovaraisesti, asiasta numeroa tekemättä. Sitä varten käsittääkseni monet vaatteet (mm. mun käyttämän PoP-äitiyspaidat, on tällaiselle isohkolle, pitkäselkäiselle ihan tosi hyviä normipaitoina!) suunniteltu niin, että imetys onnistuu vähän pienemmälläkin riisuutumisella.

Sen ymmärrän, että Yhdysvalloissa, Keski-Euroopassa tai muslimimaissa julkisesti imettämistä ei ehkä ymmärretä (mutta ei ilmeisesti imettämistä ylipäätäänkään). Kukin voi varmasti miettiä, miten ulkomailla asian hoitaa järkevimmin...

Mielestäni kenenkään, ei edes vauvan, tarvitse syödä vessassa.

Yhdysvalloissa ja Britanniassa on yleistä myös se, että alastomuus on demonisoitu niin, etteivät edes alle kouluikäiset esiinny vanhempiensa edessä alasti, tai isät pese tyttövauvojen pyllyjä. Haloo! Joku tolkku!

mannasaria kirjoitti...

Kivaa kun kommentoit Tyttism :) Tuo on hyvä huomio, että mennään sen maan kulttuurin mukaan missä ollaan; Yhdysvalloissahan joissain osavaltioissa imetys on jopa kielletty julkisilla paikoilla, eli siellä sitten tietty niin. Heh, helppoa mulle kun olen pysytellyt niin pitkään Suomen kamaralla :D

Musta tuossa lukemassani keskustelussa oli niin outoa juuri se, että imetyksestä puhuttiin niin kuin monikin niitä rintojaan siinä oikein esittelisi, vaikka kaikki minunkin näkemät imetyshetket junassa/kahvilassa/puistonpenkillä on olleet jokseenkin hienovaraisia "vauva ja paidanhelma" -yhdistelmiä.

Helpotti kyllä oloa kun kirjoitin tämän mielipiteen ihmisten ilmoille :) Jäi tuosta tekstistä pois, että minua on viime aikoina alkanut tosi paljon häiritä se että naiset usein lyövät toisiaan, henkisesti siis...

Mukavaa iltaa sinne! Täällä pitkästä aikaa luvassa suklaata :D namskis!

Sanna kirjoitti...

""Jäi tuosta tekstistä pois, että minua on viime aikoina alkanut tosi paljon häiritä se että naiset usein lyövät toisiaan, henkisesti siis...

Ugh! Miten totta! Alle 1 vuotiaan esikoisen äitinä, ja sitä ennen miesvaltaisella alalla opiskeluni ja työni tehneenä, on ollut melkoinen kulttuurishokki tämä äitiyden kautta tapahtunut "naismaailmaan" siirtyminen :o Kyllä tässä on saanut nahkaansa kovettaa melkoisesti.

Mutta tuosta imetysaiheesta... minä en edes käsitä miksi imetys pitäisi tehdä edes erityisen hienovaraisesti - sehän on vain tapahtuma, jossa vauva saa ruokaa. Ei siinnä ole seksistä tietoakaan.

En tiedä, ovatko nykypäivänä ihmiset todellakin niin seksi-keskeisiä että näkevät sitä ihan joka paikassa? Tuon "imettäjät vessaan" moralisoinnin lisäksi minua ärsyttää välillä suunnattomasti se, että vaikkapa alusvaate mainosten eroottista latausta paheksutaan sillä syyllä että pienet lapset näkee :o Ööö... siis miten ihmeessä pienet lapset jotka eivät edes tiedä mitä erotiikka ja seksi on, voivat nähdä kuvissa sellaista? Että niin kuin jos alusvaatemainokset ahdistaa niin kertoisi sitten ihan suoraan että ne tekevät sen siksi kun alkaa itseä himottamaan - eikä vierittäisi lasten "syyksi" ;)

No joo, mutta julki-imetyksestä vielä... ehkä tuossa, ikävä kyllä, on eniten takana juuri se nainen on naiselle susi elementti: mikäli imetät julkisesti olet portto ja huono äiti, mikäli taas kehtaat antaa vauvalle ravinnon julkisesti pullosta, olet itsekäs ja kylmä narttu :/

tyttism kirjoitti...

Pakko vielä niin kompata tota, että tuntuu olevan naisten kesken aika usein sellasta lekalla päähän -menoa, tahdotaan korottaa itseä painamalla toisia alas. En tiedä oletko lukenut Kalastajan vaimon blogia, aivan ihanan ulkosuomalaisen nuoren äidin blogia, joka on tosi hyväntuulisena nopeasti kerännyt hurjan lukijajoukon - ja sit juurikin Kaksplussan linkkivinkkikeskustelujen kautta niitä idioottianonyymejä, jotka varta vasten tulee haukkumaan toisen blogiin, että "ootpa sä huono äiti, kun sun alle 3v lapsi käy hoidossa, kun olet itse osa-aikatöissä". AAARGH, menee niin hermo, toinen pahoittaa mielensä ja meinaa lopettaa bloggaamisen ja tosi monelle tärkeä blogi kadota. Miksei voisi vaikka sanoa niin, että "ompas kiva, että teidän poitsu voi käydä muutamana päivänä hoidossa osa-aikaisesti niin, että tapaa ikäisiään lapsia maassa, jossa puistokulttuuri ei ole niin vahva kuin Suomessa ja hienoa, että teet osapäivätyötä ja otat aikaa itsellesikin, niin jaksat sitten lastenkin kanssa paremmin." Miten k-u-k-a-a-n voi tietää, mikä toisten, ihan vieraiden ihmisten elämässä on järkevämpi ja parempi ratkaisu?

tyttism kirjoitti...

Tai no, viikonloppuna huostaanottoartikkeleita luettuani, lisätään nyt vielä että varmasti joku tietää, mikä on lapselle parempi, kun asiat on tarpeeksi vinossa :)

Minttu kirjoitti...

Näinhän se valitettavasti on että naiset on itse niitä pahimpia vihollisia toisilleen. =(

Olen imettänyt, imetän ja tulen vastaisuudessakin imettämään julkisesti. Toki ravintoloissa, ihan kun edes hesburgeria kummemmassa kävisin, kysyn yleensä henkilökunnalta kassalla saako imettää. Kassalla useimmiten on just hikiseen 20 pimu, jolla tuskin on omia lapsia tai edes ajatusta moisesta. Siinä ne neitokaiset sitten posket punasena sopertelee,ett en tiiä, pittää kysyä. Ja joka kerta lupa on tullut. En toki ole joutunut joka kerta lasta syöttämään, mutta onpahan varalta kysytty.

Ja mikä tekee ihmiselle niin pahan olon ettei voi omalla nimellä ja naamalla kommentoida niitä negatiivisia asioita? Ollaanko myö niin kateellisia toisten elämästä, että heti pittää olla päätään aukomassa, jos siihen suinkin suodaan mahdollisuus ilman nimeä?

Mutta tissieväät kunniaan ja koetetaan olla parempia ihmisiä sille toiselle naiselle.

Pitäskö se pullokin muuten käydä antamassa vessassa? Jos siihen vaikka lähtiissään on lypsäny maitoo varuiks mukkaan? Onhan se kuitenkin sitä sammaa evästä ku tissistä suoraan annettuna....

minsku kirjoitti...

Moooiii, huiskuttaa!!!!

Mun täytyy myöntää julkisilla paikoilla paljonkin imettäneenä, ettei mulle tullut koskaan edes mieleen mitä mieltä siitä joku toinen olisi... Vauvalla oli nälkä, tissiä kehiin ja that´s it! Miksi noinkin yksinkertaisesta asiasta pitää tehdä kummallinen ja moinimutkainen, ei ymmärrä.

Sitten niistä keskustelupalstoista. Mäkin oon niihin joskus eksynyt, mut jätän kyllä suosiolla väliin. Tuntuu että varsinkin anonyymeinä esiintyvät yrittää siellä paikkailla jotain heikkoa kohtaa itsessään mollaamalla muita, ei hyvä.

Kuullaan, soitellaan, kivaa päivää :)))

PiiaM kirjoitti...

Tää oli niin hyvä kirjoitus! Sitä vain mietin, että jos sitä lasta ei imetä niin, onko ne muut halukkaita kuuntelemaan sitten sitä itkua... Mutta täytyy kertoa, kun ihana imetyskokemus oli uimahallissa, kun imetin typyä uimisen jälkeen pukuhuoneen nurkassa ja koitin olla mahdollisimman huomaamattomasti, ettei kukaan vaan häiriinny. Siihen totesi sitten yksi mummeli kovalla äänellä, että "on siinä lapsella ihana olotila, ensin on päässyt uimaan ja nyt saa vielä hyvää ruokaa päälle". Tuli itsellekin siitä niin hyvä mieli :)

ratón kirjoitti...

Minulle oli suuri hämmästyksen aihe, kun kuulin nenan syntymän aikoihin, että Suomessa on menty niin keinotekoisen yhteiskunnan suuntaan, että imettäminen julkisilla paikoilla on osalle kauhistus. Nenaa en vessassa ruokkinut koskaan - kenenkään ei tarvitse p*skan hajussa syödä.

Täällä, Etelä-Amerikassa, voisi luulla, että julki-imetys olisi kauhistus ja katolisia maita kun ovat, kritiikkiä tulisi - mutta vielä mitä. Itse imetin nenaa lähes siellä, missä pienelle nälkä yllätti. Olen imettänyt pikkuisen levykaupan tiskin takana (kaupan ainoat tuolit olivat siellä; joten kysäisin myyjältä ja sain tietenkin luvan istua tuoliin ja imettää), katukivetyksellä istuen (oli ihan pakko, mutta rauhallinen katu, rauhallinen aika), katolisessa kirkossa kesken messun (ulkona satoi vettä, meinasin lähteä etsimään rauhallista soppea vaikka srk-salista, mutta nunna ovella sanoi, että "äiti-rakas, imetä lapsesi tuossa penkissä, lapsen hoito on pyhä asia". Myöhemmin tarkistin asian vielä papilta ja sain ehdottoman "kestoluvan" imettää kesken messun). Suomessa en kyllä lähtisi katolisessa kirkossa imettämään - tai muissakaan kirkoissa...

Ecuadorilaiset tai brasilialaiset (näissä maissa olen lähinnä lapseni kanssa matkustanut ja elänyt) osaavat katsoa äidin silmiin, vaikka lapsi olisi rinnalla - myös ne parjatut latinomiehet. Äiti - varsinkin imettävä äiti - on tässä yhteiskunnassa pyhä ja puhdas; kukaan ei katso pahalla tai saati sitten "kiimaisena".

mannasaria kirjoitti...

Kiitos tosi paljon jokaisesta kommentista :)))))

Minä siis imettelin männävuosina aivan huolettomasti siellä sun täällä, nyt vasta Heppulin aikoihin olen havainnut (anonyymistä netistä vain) että se ei olekaan ookoo kaikille. Imetän kyllä nytkin yhtälailla silloin kun se on tarpeen, mutta takaraivossa tuntuu ärsyttävä tietoisuus siitä että joidenkin mielestä toiminta on suurinpiirtein itsensäpaljastelua :(

Mutta me naiset! Onkohan tällainen just "lekalla päähän" -meininki vallalla muissakin maissa, vai onko se joku suomalaisten juttu? Kun mä muistelen oman äitini asennetta kun olin lapsi, niin ei hän kyllä erityisen kannustavaan sävyyn puhunut toisista äideistä, vaan enemmän suhtautumistapa oli sellainen kilpailuhenkinen :( mälsää :(

Ja se kiinnostaisi kanssa - utelias kun olen ;) - tietää että mitä tuollainen anonyymi keskustelu aiheuttaa yleiselle asenneilmapiirille, siis kun esim maahanmuuttajakeskustelu on mennyt aivan omituiseksi, ja äiditkin haukkuu toisiaan uskomattoman julmasti (ja epäaikuismaisesti). Oikeassa elämässä minulle ei muistaakseni ikinä ole kukaan sanonut mitään ilkeää äitiydestäni (no joskus joku mummo ojentanut että "eikös vauvan olisi parempi vaunuissa", kun olen kantanut lasta :D ), mutta nimettömästi sais varmaan kuulla melkoista juttua jos menisi esittelemään asioitaan oikeille/väärille kanaville...

Voi miten ihana tuo nunna Ratónin kommentissa!!! Tuosta kirjoituksestasi tuli muuten mieleen muutamakin Madonna ja Jeesus-vauva -maalaus, missä imetys on kuvattu tosi kauniisti, eikä edes mitenkään erityisen hienovaraisesti :D

Pitäisi varmaan perustaa joku naisten yhtä köyttä -yhdistys nettiin :) kun tuo hutkiminen käy nyt niin hermoon...

Kivaa päivää kaikille! ja minsku, huiskuttaa takaisin :) ja juu, soitellaan!! Miten olis tänään, iltapäivällä?

ratón kirjoitti...

Minä vastailen heti kysymyksiin :D Utelias kun olen minäkin :D :D :D

Täällä Brasiliassa äidit vetävät hyvin pitkälle yhtä köyttä - en ole kuullut toisten äitien kritisoimista mitenkään erityisesti. Joskus ihmetellään toisten toimintatapoja, mutta koska Brasilia on niin monikulttuurillinen maa, jossa lähes kaikki ovat tulleet alunperin siirtolaisina "jostain", suvaitsevaisuus erilaisuudelle on omaa luokkaansa.

Anopit arvostelevat hyvin usein poikiensa vaimoja varsin keljullakin tavalla... Oma anoppi onneksi on päättänyt minun olevan hyvä äiti :D ja se helpottaa suunnattomasti elämää.

Minä luulen, että holtiton nettikirjoittelu "heittää bensaa tuleen" ja saa ihmiset agressiivisemmiksi myös oikeassa elämässä. Olen lukenut netistä kuinka monet valittavat, että lastenvaunujen/rattaiden kanssa "tukitaan" jalkakäytävät ja kävelytiet... Sain minäkin Jyväskylässä aika ronskia palautetta "tien tukkeena" olemisesta, kun satuin yksin kulkemaan matkarattaiden ja nenan kanssa... Siis matkarattaiden... Nehän ei vie oikein ollenkaan tilaa. Luulenkin, että tässä oli yksi nettikirjoittelusta "sokeaksi" tullut henkilö kyseessä - eli siis pienikin ärsyke riitti aiheuttamaan sokean raivon.

Brasilia on lapsiystävällinen yhteiskunta, lapset ovat tervetulleita kaikkialle - ja se tekee täällä asumisesta todella mukavaa. Jopa ravintolat illallisaikaan toivottavat avosylin taaperomme tervetulleeksi - hakevat syöttötuolin ja tuovat heti jotain pientä naposteltavaa lapselle. Ja naapuripöydistä heilutellaan lapselle, eikä kukaan kiusaannut pienestä kitinästä tai kiukuttelusta. Sitten varjopuolena on turvattomuus ja kidnappausvaara - eihän yksikään paikka ole paratiisi...

Minttu kirjoitti...

Perusta vaan, osallistun heti =)

mannasaria kirjoitti...

Minttu :)

Ratón, siis hui tuosta palautteesta :/ Mä en ole kuullutkaan/sattunut lukemaan sellaisia keskusteluja, että rattaita katsottaisiin jotenkin pahalla :/ Täällä on kait nyt jotenkin omituinen "kaksinaismeininki", kun livenä äidit on mun mielestä ihan kannustavia yleensä, mutta sitten on tuo vellova nimetön&kasvoton nettimaailma... Tosin netissäkin on hirveän paljon niitä kannustavia yhteisöjä myös, ja se on tietty ihanaa.

Täällä on just uutisoitu ja keskusteltu siitä, miten nuoret/nuorehkot naiset eivät jaksa työelämän paineissa, mulla ei kyllä ole ihan hirmusti kokemusta työelämästä :D mutta voisin kuvitella että tää naisten keskinäinen kulttuuri voi pahentaa ongelmia, kun "sun on pakko jaksaa tai olet hirveä luuseri" :( Ja erilaisuutta siedetään Suomessa ja äitimaailmassa täällä e-rit-täin huonosti...

Mä mietin että jospa tää johtuisi sota-ajasta :D (joo jotenkin naurattaa tää teoria kuitenkin :D ) Kun miehet perheistä lähti puolustamaan Yhteistä rajaa ja koko Suomea, ja naiset sitten jäi taistelemaan Omien tonttiensa puolesta? Ja ne naiset oli tietenkin tosi kovilla hoitaessaan miestensäkin hommia samalla kun huoli oli kova... No en tiedä, mutta tuntuu että tuolta tulee sellainen pärjäämisen pakko, vaikka en kyllä tiedä miten se liittyy siihen että netissä mätkitään muita :D

Jännää nähdä mihin suuntaan tää kehittyy.

Anonyymi kirjoitti...

[p]Help to make method inside your bath cupboard for the brand new shower pal, the actual chunky beads ClariSonic Skincare Clean . For [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia uk[/url] those who are exactly who desire to get a multi-speed washing process, this Clarisonic Aria Washing clarisonic mia sale Process may very well be available for you . Moderate clean is very important! Cleaning products to weak acid is preferred, water temperature and the temperature in cold water or the same is the best, overheating will wash away grease, Clarisonic Mia had long been down capillaries, [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic mia 2 uk[/url] face red . With the consumers' recommendations, feedbacks, and comments a certain particular [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic face brush[/url] person will also know if the money he/she will devote is definitely really worth the high quality of the product . Clarisonic Opal Infusion - A successful together with Sooner Solution meant for Total eye Wrinkle t

Expenses a much more valuable together with sooner solution meant for developing wrinkle treatment, puffiness together with alright ranges, notably surrounding the total eye space? Old fashioned job application tactics when making use of anti-wrinkle remedies together with [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk[/url] creams and gels supply outcome the fact that require for a longer period compared with it's advisable . Now there are rental companies that supply their products suited to the occasion . Related Articles - Clarisonic, Rodin [url=http:///www.clarisonicsaleuk.co.uk]clarisonic uk sale[/url] Olio Lusso,

Email this Article to a Friend!

Receive Articles like this one direct to your email box!Subscribe for free today! . You should dampen your face before using the brush however the cleanser should be applied to the brush and not the face.[/p]